Választási segédlet

HA MÁR VÍZTISZTÍTÓ, AKKOR LEGYEN JÓ!

Több éves szakmai múltunknak köszönhetően, a legnagyobb választékot és kedvező árakat tudjuk biztosítani a háztartási ivóvíztisztításban. Amiért Önnek mégis megéri ránk hallgatnia, az az, hogy nemcsak a víztisztító berendezések eladásával, szervizelésével, javításával, hanem az azokhoz elengedhetetlenül szükséges kiegészítők és cserebetétek folyamatos ellátásával,  is foglalkozunk. Ez a gondosan kiválasztott háttér jelentheti Önnek is a garanciát víztisztítás terén. Pontosan tudjuk, hogy egy víztisztító berendezést nem egy évre vásárolnak, hanem 20-40 évre is. Az általunk forgalmazott víztisztítási termékek könnyedén megbirkóznak ezzel az időtartammal is, ha rendszeresen karban vannak tartva. Ehhez minden támogatást és segédanyagot biztosítunk, természetesen az alkatrészek és a kiváló minőségű cserebetéteken kívül.


VÍZTISZTÍTÓ VÁLASZTÁSI Segédlet

Hogyan találja meg az Ön számára ideális víztisztító készüléket?tanacstalan

A sok készülék láttán még véletlenül se rémüljön meg. Víztisztító útmutatónk segítségével könnyedén választhatja ki magának azt a berendezést, amire Önnek és családjának szüksége van.

Hogyan is álljunk neki a megfelelő víztisztító készülék kiválasztásához? Először is jó lenne tudni, mi a víztisztítás lényege, milyen típusú készülékek vannak, és melyik, mikor ajánlott.

Mi a víztisztítás lényege?

A vízszűrő berendezések a vízben található szennyeződéseket szűrik ki, és ezáltal javítanak az ivóvíz minőségén.  A készülékek képesek a fizikai lebegő szennyeződéseket (pl.: rozsda, homok, iszap) kiszűrni, valamint a szabad szemmel nem látható kémiai, bakteriális szennyeződéseket, továbbá a veszélyes anyagokat eltávolítani. (pl.: vírusok, baktériumok, klór, nehézfémek, nitritek, nitrátok, hormon, gyógyszermaradványok). Ugyanakkor nem alkalmas olaj, zsír, kenőanyagok szűrésére.

Mi a vízlágyítás, vízkezelés?

A víztisztítás és a vízlágyítás két különböző terület. Vízlágyítóra akkor van szükség, ha a vízkőtől szeretnénk megszabadulni. A vízlágyító nem szűri a vizet, kizárólag a vízkőért felelős kalcium és magnézium részecskékre hat.

A vízlágyítás legelterjedtebb módja az ún. kabinetes vízlágyító, ami a keménységet okozó kalcium és magnézium ionokat vonja ki a vízből, egy ioncserélő gyanta segítségével. Ettől a víz nem lesz tisztább, csak lágyabb.

A másik megoldás, amikor ezeket az anyagokat nem távolítjuk el a vízből, csak  szerkezetükön változtatunk, s ezáltal akadályozzuk meg a lerakódást, felületeken való megtapadást. Ezek a vízkezelők. Léteznek elektromos impulzusokat kibocsátók, mágneses, és polifoszfát adagolók.

Mire használható még a tisztított víz?

A tiszta víz kiválóan alkalmas ivásra, főzésre, általában nagy meglepetést szokott okozni azoknak, akik először kóstolnak fordított ozmózis víztisztítóval előállított tiszta vizet. A jó ízű, kellemes selymes állagú, szagtalan ivóvíz itatja magát, nem okoz gondot napi több litert meginni belőle.

A napi folyadék bevitel fedezése mellett a tisztított víz az alábbi területeken is nagyszerűen használható:

 • kávé, tea főzésénél óriási a különbség
 • gőzölős vasalóba töltés desztillált víz helyett
 • öntözés, locsolás
 • hűtővízként, hűtőfolyadékként


Kiknek ajánljuk a víztisztító készülékek használatát?

 • Akiknek elegük van a palackozott vizek állandó cipeléséből
 • Akik törődnek saját és családjuk egészségével
 • Akik nem kérnek a kellemetlen ízű és szagú csapvízből
 • Akik hosszú távon spórolni akarnak az ivóvízfogyasztáson
   

Kiknek nem ajánljuk?

 • Akik sokallják a vízszűrők fenntartási költségét, és már most tudják: nem fogyasztanak annyi vizet, így nem is szükséges majd olyan sűrűn cserélni a betétet, mint ahogy azt javasolják, azok inkább ne vegyenek vízszűrőt, mert nagy kockázatnak teszik ki magukat.
 • Akik továbbra is hétről-hétre cipelni, tárolni, kerülgetni akarják a vizes palackok tömkelegét.
   

Hogyan válassza ki a megfelelő készüléket?

1. Lépés: mit akarunk szűrni?

Első lépésként azt kell eldöntenie, hogy hol és mennyi vizet szükséges szűrni? A teljes lakást vízét, vagy csak a végpontokon pl.: a konyhában az ivó-, és főzővizet, vagy a fürdéshez a zuhanyvizet. Ha a teljes lakás vizét szeretnénk szűrni, akkor egy nagyobb teljesítményű készülékre lesz szükségünk, ami jóval drágább, mint a végpontokon elhelyezett szűrők.

Általában nem éri meg a teljes lakás vizét szűrni, mert a drágább és nagyobb teljesítményű szűrők karbantartása is lényegesen költségesebb. Továbbá  nem biztos, hogy a WC, mosogató vagy mosógép vizét ugyanolyan mértékben kell megszűrni, mint a konyhai ivó-főző vizet.
Ilyenkor ideális megoldás lehet az, hogy a bejövő vízhálózatra teszünk egy olyan vízszűrőt, ami a lebegő szennyeződéseket (homok, rozsda, iszap) felfogja, ezen kívül a konyhába egy ivóvízszűrő, a fürdőszobába pedig egy zuhanyszűrő kerülhet.

A végponton történő szűrés 5 fő típusa

 1. Vízszűrő kancsók
 2. Csapra szerelhető vízszűrők
 3. Mosogató alá beépíthető vízszűrők
 4. Zuhanyszűrők
 5. Fordított ozmózis víztisztítók


2. Lépés: milyen minőségben akarunk szűrni?

Lényeges szempont a vízszűrő kiválasztásánál: a legfontosabb kérdés nem az, hogy hány embert lásson el, hanem az, hogy milyen mélységben fogja szűrni a vizet. 

Táblázatunkból könnyedén kiválaszthatja, melyikre van szüksége!

Melyeket eltüntet

Szálas szűrőbetét

Aktív szenes szűrő

Kerámia szűrő

Fordított ozmózis

Zuhanyszűrő

Arzén

-

-

-

++

Nehézfémek

-

+/-

-

++

Könnyűfém

-

+/-

-

++

Kémiai anyagok

-

-

-

++

Vízkő

-

-

-

++

Nitrátok

-

-

-

++

Szerves vegyületek

-

+/-

+/-

++

Fekália bacilusok

-

-

++

++

Vírusok

-

-

+/-

++

Klór

-

++

+/-

++

Klór melléktermék

-

++

+/-

++

Mérgek

-

++

-

++

Lebegő szilárd anyagok

++

+/-

++

++

Szín és íz

-

++

++

++


Jelmagyarázat:
- nincs hatás
+/- részleges
+ jó
++ kiváló

FIGYELEM! A VÍZMINŐSÉG CSAG RENDSZERES KARBANTARTÁS MELLETT GARANTÁLT !!!

Fontos számolni azzal is, hogy a vízszűrők mindegyike karbantartást igényel, tehát megadott időnként a szűrőbetétet cserélni, fertőtleníteni kell.  


A szűrőbetét élettartamát két tényező határozza meg. A megszűrni képes liter mennyiség, és az idő. Pl. egy szűrőbetét csereideje 3000 liter, vagy hat hónap. Ez azt jelenti, hogy ha nem használja el a megadott időn belül azt a liter mennyiséget, akkor is cserélni kell a szűrőbetétet, mert utána megnő a fertőzésveszély.

3. Lépés: melyik illik az életformánkhoz?

Ha sikerült eldöntenünk, hogy a lakáson belül melyik víz szűrésére van szükség, valamint azt is, hogy azt milyen mélységben szükséges szűrni, akkor már csak azt kell meghatározni, hogy melyik típusú berendezés az, ami a legközelebb áll az életmódunkhoz. 

A továbbiakban nézzük meg, melyik készülék milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mi a működésük lényege, és kiknek ajánljuk.

Vízszűrő kancsók

A vízszűrő kancsók a legegyszerűbb, legkedvezőbb áru vízszűrők, a belépő szintet képviselik. Működésük nagyon egyszerű, csak bele kell tölteni a vizet, és a benne található szűrőn áthaladva az alsó részben összegyűlik a szűrt víz. Különbség köztük leginkább űrméretben, és külső megjelenésben van. Egy szűrés többnyire 5-8 percet vesz igénybe.

Fontos tudni, hogy hiába nagyobb a kancsó mérete, az a rész ahová a szűrendő vizet töltjük, többnyire 1 literes, ezért egy nagyobb kancsót többször kell ahhoz feltölteni, hogy az alsó tároló része megteljen.

A vízszűrő kancsókban szűrőbetét található, ami általában 2 féle lehet. A régebbi fajtája egy egyszerű aktívszén, az újabbak már több lépcsős fokozatban szűrnek. Az eltetoviz.hu által forgalmazott LAICA kancsók BI-flux betétei egyedülálló módon képesek szabályozni a vízátfolyást, így egyenletes a szűrés, és ezáltal a tisztítás is.

Milyen karbantartást igényel?

A vízszűrő kancsó tetején egy számláló található. Két féle számláló létezik, digitális, és manuális. Ez nem a leszűrt víz mennyiségét méri, hanem a szűrőcsere ideje óta eltelt időt méri százalékos arányban visszafelé. Kicsit érthetőbben:

A szűrőbetét beüzemeléskor 100%, majd lecsökken 75-50-25-0 százalékra. A manuálisnál mi állíthatjuk be vagy a beüzemelés idejét, vagy a következő csere idejét. Itt is érvényes a szűrőbetétek cseréjére vonatkozó liter, ill. időtényező, ami általában 100-150 liter, vagy 30 nap. Mit jelent ez?

Ha nem használja el 30 napon belül a megadott liter mennyiséget, akkor is 30 naponta cserélni kell a szűrőbetétet, mert utána megnő a fertőzésveszély.

Kiknek ajánljuk?

Ideális azoknak, akik sokat utaznak, így mobil készülékre van szükségük, vagy egyedül élnek és elegendő számukra a kancsó nyújtotta mennyiség.

Előnye

 • Kedvező ár
 • Praktikus, nem foglal sok helyet, befér a hűtő ajtajába
 • Hordozható, mobil
   

Hátránya

 • Sűrű betétcsere, ezért tudásához képest drága a fenntartása
 • Lassú szűrés, így korlátozott a vízmennyiség  


Csapra szerelhető vízszűrők

A csapra szerelhető vízszűrőknek két fajtája létezik. Az egyik változatot közvetlenül a csapra kell felcsavarozni, és így szűri a vizet. Ez a típusú készülék az összes vizet szűri, ami a csapon áthalad. A másik fajta a váltócsapos vízszűrő. Itt egy adaptert, a váltócsapot kell a csapra felszerelni, és ezen a váltókaron állítható, a víz útja. Tehát ha mosogatni szeretnénk, akkor egyszerűen átfolyik a váltócsapon a víz, szűrés nélkül. Átváltás után a víz a vízszűrőbe megy, és szűrés után a vízszűrő csapján kifolyik. Egy illetve két szűrőházas kivitelben létezik.

A csapra szerelhető vízszűrők háromféle szűrőbetéttel rendelkezhetnek


Aktívszén szűrőbetét

Ennél a változatnál a teljes szűrőbetét aktívszén. Két féle típus van. Az egyik tömb formájú (CTO), a másik granulátum (UDF). A granulátumról elmondható, hogy hatékonyabb, mert nagyobb a szűrőközeg felülete. Aktívszén és aktívszén között is nagy különbségek lehetnek. Minél nagyobb a granulátum felülete, annál nagyobb a hatásfoka. Ráadásul az sem mindegy, hogy a szűrőházba mekkora mennyiségű szén van töltve.

Kerámia betét:

A kerámia betét eltávolítja a 0,5 mikronnál nagyobb szennyeződéseket, baktériumokat (ecoli, chloera, salmonella, shigella, klebsiella), cisztákat, fonalféreget. Érdemes olyat választani ami aktivszénnel van kiegészítve.

Kombinált szűrőbetét

Ez a szűrőbetét két részből áll. Első lépcső a poliprepilén, ami nem engedi át az 5 mikronnál nagyobb szennyeződéseket, mint például a homok, iszap, rozsda, stb. A második lépcső egy aktívszén réteg, ami megköti a klórt, szerves anyagokat, csökkenti a nehézfém tartalmat, ezáltal javítja a víz ízét és jellegzetes csapvíz szagát.

Milyen karbantartást igényel?

Általános szabály, hogy 3000 liter, vagy 6 hónap után cserélni kell őket.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak jó választás, akiknek nincs helyük a mosogató alatt.

Előnye

 • Kedvező ár
 • Olcsó fenntartás
 • Nem szűri azt, amit nem kell: pl. a mosogató vizet


Hátránya

 • Mindig a mosogató mellett kell lennie
 • Gondosan figyelni kell a váltókarra
Beépíthető vízszűrők

A beépíthető vízszűrők tudása megegyezik a csapra szerelhetőkével, de nem fordított ozmózis elvén működő víztisztítók. Itt a szűrőegység a mosogató szekrényébe kerül elhelyezésre. Ezek 2-3 szűrőházas készülékek, és külön csapteleppel rendelkeznek. Az árban benne van a beépítéshez szükséges minden alkatrész és tartozék.

Milyen karbantartást igényel?

Általános szabály, hogy 3000 liter, vagy 6 hónap után cserélni kell őket.

Kiknek ajánljuk?


Azoknak ajánljuk jó szívvel, akik számára jelenleg nem elérhető egy fordított ozmózis elvén működő készülék, nem akarnak cipekedni, de mégis tiszta vizet akarnak inni minden nap.

Előnye

 • Olcsó fenntartás
 • Nem foglal helyet a konyhapulton
 • Használata kényelmes és praktikus


Hátránya

 • Általában a szemetestől és a mosogatószerektől veszi el a helyet
 • Beépítést igényel.


Zuhanyszűrők

A zuhanyszűrők olyan speciális vízszűrők, melyek kifejezetten a melegvíz használatához alkalmazhatók. Itt nem vízfogyasztásról, hanem zuhanyozás, fürdés során a bőrrel való érintkezésről van szó, így a legfontosabb feladat a klórt kiszűrni.

Szakemberek szerint egy átlagos fürdés alkalmával annyi klór jut a szervezetbe, mintha 6-8 pohár csapvizet innánk meg. A klór tulajdonképpen a bőr első számú ellensége, hiszen nagymértékben szárítja a bőrt, ráadásul nem csak folyadék, hanem pára és gőz formájában is.

A zuhanyszűrők esetében is legtöbbször aktívszénnel történik a szűrés. Ha aktívszenes a szűrés, akkor mindenképpen olyan készüléket érdemes választani, ahol az aktívszénhez hozzákevernek egy úgynevezett KDF formulát, ami magasabb hőmérsékletű víznél is hatékony.

Léteznek újabban olyan készülékek is, amik már nem aktívszén töltetűek. Ilyen például a Calcium Sulphite (CaSO3).


A zuhanyszűrők két típusa

 1. Zuhanyszűrő a zuhanyrózsában
  Komplett, praktikus megoldás.
   
 2. Szűrő külön szűrőházban
  Egyszerűen használható. A szűrőházat a csap és a zuhany gégecsöve közé kell helyezni.


Milyen karbantartást igényel?

A zuhanyrózsában elhelyezhető vízszűrő kis kapacitása miatt viszonylag sűrű szűrőbetét cserét igényel. A különálló szűrőházas készülékeknél a töltet létezik cserélhető betétes, vagy eldobható formában, melyek közül a cserélhető hosszú távon jóval gazdaságosabb megoldást nyújt.

Kiknek ajánljuk?

Bőrbetegeknek kifejezetten ajánlott, (pl. ekcéma, sömör), hiszen a klóros vízzel való érintkezés számukra sokszor a betegség kiújulásához vezethet. Javasolt még kisbabáknak, mivel a bőrük általában különösen érzékeny a klóros vízre.

Előnye

Csökkenthető a bőr szárazsága, a haj töredezettsége és korpásódása.

Hátránya

Karbantartás, fenntartása nem a legtakarékosabb megoldás.Fordított ozmózis víztisztítók (Reverse Osmosis= RO)


A fordított ozmózis rendszerű víztisztítók már nem csak szűrik, hanem tisztítják is a vizet olyan módon, ami egy háztartás számára tökéletesen alkalmas a tiszta ivóvíz előállítására. A fordított ozmózis technológia lényege, hogy a víz egy 5 lépcsős szűrésen keresztül megy át, aminek a vége az, hogy kizárólag a vízmolekulák jutnak át ezen a hálózaton. Így végeredményként kristálytiszta vizet kapunk.

A fordított ozmózis víztisztítók 2 fajtája

 1. Átfolyós
  Az átfolyósnál nincs tartály, ezért nagyobb membránnal kerül forgalomba, legtöbbször 2-vel, így érhető el hogy a készülék elegendő vizet termeljen. Ez viszont jelentősen megemeli mind a készülék árát, mind pedig a karbantartás árát is.
   
 2. Tartályos
  A tartályos kivitel kedvezőbb áru, itt a készülék által megtisztított víz egy puffer tartályba kerül, és szükség esetén ebből a tartályból engedjük ki egy utószűrőn keresztül a tiszta vizet. Azért van szükség a tartályra, mert a készülék teljesítménye 2-8 liter/óra.


A fordított ozmózis víztisztítók típusai

 • Hagyományos készülékek
  A hagyományos készülékeknél az előszűrők 10 colos szűrőházakban vannak elhelyezve. Itt a szűrőház letekerése után tudjuk a szűrőbetétet cserélni.
 • Új generációs készülékek
  Az újgenerációs készülékek kompakt kivitelűek, azaz nincs szűrőházuk, hanem a szűrőt házastól, mindenestől kell cserélni. Ez könnyebbé teszi a cserét.


Fontos tudni,
 hogy a készülékekben található membrán mindig kettéválasztja a vizet, lesz egy szűrt víz, és lesz egy úgynevezett technikai víz, ami egy koncentráltan szennyezett víz. Ez a technikai víz a lefolyóba van vezetve. Ennek az aránya függ a víz nyomásától, és a víz szennyezettségétől is.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nagyon fontos az előszűrők rendszeres cseréje, mert azok védik a membránt a nagyobb szennyeződésektől. Ha ezeket nem tartjuk be, úgy a membrán károsodhat, és ki kell cserélni.

Kiknek ajánljuk?

Ideális választás olyan családokban, ahol kisgyermekek vannak. Kiváló eszköz lehet az egészségmegőrzésnek, így mindenkinek ajánljuk, aki kicsit is oda akar figyelni az egészségére.

Előnye

 • Jelenleg ismert legtökéletesebb módja a víztisztításnak
 • Szinte minden szennyeződést eltávolít


Hátránya

 • Viszonylag nagy helyet foglal
 • Szennyvizet is termel
 • Fokozottan kell ügyelni a rendszeres karbantartásra


Útmutatónk segítségével elkalauzoltuk Önt a víztisztítók világába, és bemutattuk Önnek a ma kapható összes típusú vízszűrő és víztisztító berendezést, azok előnyeivel, hátrányaival együtt. Amennyiben az olvasottak után kérdések merülnek fel Önben, kérjük, jelezze felénk, készséggel állunk rendelkezésére:   Email: icrkft1@gmail.com